Πώς ανταποκριθήκατε ως TÜV HELLAS (TÜV NORD) στις νέες προκλήσεις που έφερε η πανδημία;

Η ανταπόκρισή μας, ως φορέα πιστοποίησης, αλλά και ως ελληνική επιχείρηση στα νέα δεδομένα ήταν άμεση, βάζοντας πάνω από όλα την υγεία των εργαζομένων, αλλά και των συνεργατών μας. Από την αρχή της πανδημίας, σπεύσαμε να καλύψουμε τις νέες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, τηρώντας πάντα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και τους κανόνες ασφαλείας. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που πήραμε ήταν ειδικές, εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις, εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις συστημάτων διαχείρισης, εξ αποστάσεως εξετάσεις φυσικών προσώπων και επαγγελματιών, νέες υπηρεσίες και τεχνολογικές αναβαθμίσεις, ούτως ώστε να σταθούμε άμεσα στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων.

Τι αλλαγές κάνατε στο επιχειρηματικό σας μοντέλο και στις υπηρεσίες που προσφέρετε στους συνεργάτες σας;

Να ξεκινήσω με μια γενική παρατήρηση: αυτό που βιώσαμε ευρύτερα στην Ελλάδα είναι πως η πανδημία οδήγησε στην επιτάχυνση μιας σειράς εξελίξεων, φέρνοντας στο προσκήνιο πρακτικές που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στη σφαίρα της θεωρίας ή του πειραματισμού. Για παράδειγμα, μέσα σε λίγες εβδομάδες είδαμε άλματα στην ψηφιοποίηση του κράτους και στη μείωση της γραφειοκρατίας. Όσον αφορά τον κλάδο της πιστοποίησης, ίσως η πιο μεγάλη εξέλιξη είναι το γεγονός πως θέσαμε σε εφαρμογή τις εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις (Remote audits) για τους πελάτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούσαν να πιστοποιηθούν στους φυσικούς τους χώρους. Και είμαστε πλέον σχεδόν βέβαιοι ότι η εν λόγω πρακτική θα παγιωθεί σε πολλές περιπτώσεις. Παράλληλα, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες e-learning, πραγματοποιώντας δεκάδες σεμινάρια και εξ αποστάσεως ενημερώσεις. Επιπλέον, προκειμένου να διευκολύνουμε τις σχετικές διαδικασίες πραγματοποιούμε πλέον και εξ αποστάσεως εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματιών.

Πρόσφατα ανακοινώσατε τη υπηρεσία Safe Restart. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και σε ποιους απευθύνεται; Για ποιο λόγο να την λάβει κάποια εταιρεία;

Έχοντας ως γνώμονα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις νέες συνθήκες των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, ως φορέας πιστοποίησης αναπτύξαμε την υπηρεσία Safe Restart. Η νέα υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν το επίπεδο εφαρμογής των απαιτούμενων πρακτικών για την πρόληψη μετάδοσης μεταδοτικών ασθενειών, πρακτική απαραίτητη στην εποχή του κορωνοϊού. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η υπηρεσία Safe Restart βασίζεται σε Εθνικές Νομοθετικές Απαιτήσεις και Κατευθυντήριες Οδηγίες και Συστάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των τουριστικών γραφείων, ενώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η TÜV HELLAS (TÜV NORD) εκδίδει αναλυτική αναφορά ελέγχου που θα περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με τις τρέχουσες νομοθετικές απαιτήσεις. Απευθύνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων που θέλουν να ελέγξουν και να αξιολογήσουν τη συμμόρφωσή τους με τα νέα δεδομένα, δίνοντας έμφαση στον ξενοδοχειακό κλάδο, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την υπηρεσία Safe Restart απολαμβάνουν μια σειρά από ουσιαστικά και μετρήσιμα οφέλη, με το μικρότερο δυνατό κόστος, τόσο εσωτερικά όσο και απέναντι στους πελάτες τους, και στην αύξηση του επιπέδου εμπιστοσύνης αυτών, με την αντικειμενικότητα, την αμεροληψία και την προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών του μεγαλύτερου Φορέα Επιθεωρήσεων και Πιστοποιήσεων στη χώρα.

Πώς σχετίζεται η εν λόγω υπηρεσία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν τεθεί σε ισχύ;

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν, σπεύσαμε να χαιρετίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία και αποτελούν νομοθετικά κατοχυρωμένες κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς είναι κατά την άποψή μας πολύ θετικά για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αυτά συνέβαλε καθοριστικά και η TÜV HELLAS (TÜV NORD) ως μέλος της Ηellascert, της Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης, αλλά και οι συλλογικοί φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ). Είναι λοιπόν φυσικό και επόμενο η υπηρεσία Safe Restart να έχει ως βάση τα πρωτόκολλα αυτά, καλύπτοντας πλήρως τις επιταγές τους, όπως οφείλει να κάνει κάθε φορέας πιστοποίησης.

Πόσο θα αλλάξει ο κλάδος της πιστοποίησης στην μετά-Covid εποχή;

Είναι ξεκάθαρο πως η νέα εποχή φέρνει ριζικές αλλαγές σε ολόκληρη την επιχειρηματικότητα και ο κλάδος της πιστοποίησης δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί. Ταυτόχρονα όμως, η πανδημία και η κρίση που πρόκυψε μας προσφέρει την ευκαιρία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προς διευκόλυνση της ζωής μας. Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της καθημερινότητάς μας έχει ως στόχο την ασφάλεια των δικτύων, των διεργασιών και τελικά την ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών. Με αυτά τα νέα δεδομένα, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η υιοθέτηση σύγχρονων μοντέλων εργασίας και διοίκησης, καθώς και η διαρκής εξέλιξη σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς, είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στη νέα πραγματικότητα. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως αυτοί που θα επιβιώσουν και θα προχωρήσουν, είναι εκείνοι που θα προσαρμοσθούν καλύτερα και ταχύτερα στις νέες συνθήκες. Και σε όλα αυτά τα βήματα, ο ρόλος ενός φορέα πιστοποίησης, όπως η TÜV HELLAS (TÜV NORD), που βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, είναι υποστηρικτικός, αλλά συνάμα καθοριστικός.

Και τι κάνετε προκειμένου να προλάβετε τις εξελίξεις;

Η πανδημία αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην επαγγελματική μας δραστηριότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο τις τεχνολογικές αλλαγές. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η αναθεώρηση των διαδικασιών επιθεώρησης από απόσταση (remote audit), δεδομένου ότι και οι τεχνολογικές εξελίξεις σήμερα το επιτρέπουν. Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην καινοτομία, στην ψηφιοποίηση και στο cyber security και σπεύδουμε να καλύψουμε την ανάγκη αυτή με νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δίνουμε έμφαση και στον τομέα της εκπαίδευσης, πραγματοποιώντας πλήθος εξ αποστάσεως σεμιναρίων, αλλά και ανοικτών διαδικτυακών συζητήσεων. Θεωρούμε ότι η πρακτική αυτή ήρθε για να μείνει, ακόμα και αν κάποια στιγμή συνδυαστεί με δια ζώσης συναντήσεις, σε ένα μεικτό σύστημα. Οδηγούμε τις εξελίξεις ως ο μεγαλύτερος Φορέας Επιθεώρησης και Πιστοποίησης της χώρας.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας το προσεχές διάστημα;

Θεωρώ ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και πως έχουμε ακόμα πολλά να δούμε καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στη νέα εποχή συνεχίζουν να είναι μεγάλες. Με βάση και τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, αλλά και με τα στοιχεία που βλέπουμε καθημερινά, είναι ξεκάθαρο ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα εδώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, αλλά αντίθετα, θα πρέπει με ατομική ευθύνη να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των αρχών και να προχωρήσουμε σε ελέγχους συμμόρφωσης με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα, κρατώντας τα καλά στοιχεία του παρελθόντος ενώ ταυτόχρονα επικεντρωνόμαστε στις νέες εξελίξεις με αισιοδοξία, θετική σκέψη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Ως TÜV HELLAS (TÜV NORD) δεσμευόμαστε απέναντι στους συνεργάτες μας ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια ορμή και αποφασιστικότητα, όπως κάνουμε επί 33 χρόνια τώρα, ώστε εκείνοι να εξακολουθούν να μας δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους και με εμείς να βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό τους.